Meteen naar de inhoud

Zadelpasser in Noord-Holland

Twijfel je of je huidige zadel nog wel goed past, door veranderingen in het paardenlichaam of jouw eigen lichaam? Heb je een tweedehands zadel aangeschaft en wil je die laten controleren? Krijgt het paard ineens ergens witte haren of bultjes, of reageert hij vervelend bij het opzadelen, singelen of tijdens het rijden? Kraakt het zadel of gaat het continu scheef? Misschien heb je helemaal nog nooit door een zadelpasser naar het zadel op je paard laten kijken... Of misschien wil je een professioneel advies voor het aankopen van een nieuw of tweedehands zadel. Het kan allemaal... Tijd voor een zadelpasconsult!

Zadelpasconsult in de praktijk

Wat doe ik tijdens het consult en hoe kan je jezelf en je paard erop voorbereiden? Hieronder staat een korte opsomming van de werkwijze en wat er verwacht wordt. Daaronder staat een uitgebreidere omschrijving van wat je allemaal kan verwachten voor, tijdens en na een consult. Natuurlijk staat vragen vrij, dus zijn er onduidelijkheden, neem dan contact op.

 • Voorbereiding op het consult
  • Zorg dat je het paard op tijd gepakt hebt voor het zadelpasconsult.
  • Zorg dat deze redelijk droog en schoon is zodat ik zonder problemen kan kijken en voelen.
  • Zorg voor een veilige, liefst rustige locatie om vast te zetten/vasthouden.
  • Doe rijkleding aan en zorg voor een cap want we gaan rijden (als dit nodig is en kan).
 • Het zadelpasconsult
  • Ik bekijk en bevoel het paard in stand en beweging aan de hand.
  • Ik maak een template van vier punten en beschrijf afwijkende zaken.
  • Ik controleer huidige zadel(s) op fouten of defecten.
  • Ik pas huidige zadel(s) op het paard in stand en beweging.
  • Ik maak aanpassingen indien nodig, als dit kan, en pas opnieuw.
  • Ik geef advies over een te zoeken zadel of collega verkoper.

Paard, zadel en ruiter

Tijdens een zadelpasconsult bekijken en bespreken we samen het paard, de bouw en houding, de geschiedenis, de doelstellingen en manieren van training of andere ingezette behandelingen. Ik bevoel en bespreek het lichaam, laat je voorstappen en -draven en meet de belangrijke punten voor het passen van een zadel bij het paard op. Hiervan maak ik een template wat gebruikt wordt ter documentatie en eventuele aanschaf van een nieuw zadel. Ik beschrijf alles wat opvalt, wat nodig is voor paard en ruiter en geef onafhankelijk advies. Jij krijgt hiervan een kopie. Heb je al een zadel? Dan controleer ik dit en pas ik het op het paard in stilstand. Mochten er eigenaardigheden of problemen zijn, bespreken we die en eventueel doe ik verder onderzoek door het zadel open te maken om de boom te controleren (let op; dichtmaken doe ik in de werkplaats tegen extra kosten). Past het allemaal tot nu toe, dan wil ik dat je er even een stukje mee rijdt (als dit kan). Zorg dus dat je een dekje, beugels, een singel en hoofdstel hebt, goede schoenen en een cap draagt. Aan de longe is ook een mogelijkheid, maar alleen bij jonge paarden of bij revalidatie, hierbij is geen garantie op correcte waarneming en ligging.

Als er aanpassingen gedaan moeten worden zoals; een andere maat kopijzer er in zetten bij een verwisselbaar systeem, de singel- of beugelophanging wijzigen (als dit kan) of de wol bijvullen en uitbalanceren, dan kan dit op locatie. Voor reparaties of wijzigingen aan de singelstoten, de boommaat breder maken met de pers (als dit kan en op eigen risico), Treeclix inbouwen of het volledig vervangen van de vulling, moet het zadel mee naar mijn werkplaats en dan maken we een nieuwe afspraak voor terugbrengen en opnieuw afpassen. Qua verwisselbare kopijzer-systemen heb ik standaard op voorraad de meeste maten van Wintec, Tekna / LeTek, Thorowgood / Kent & Masters / Fairfax en SeaBis / Ruiz Diaz / Anky / PDS. Geef bij het maken van een afspraak aan welk merk zadel je hebt en welke maat kopijzer (boommaat) er in zit en je eventueel al hebt, zodat ik kan zorgen voor de omliggende maten.

Wanneer het zadel goed ligt na deze eventuele aanpassingen, wil ik dat je er (opnieuw) mee rijdt. Een zadelpasconsult bevat dus één of meerdere keren rijden of longeren. Ik controleer de ligging in beweging, indien mogelijk graag in stap, draf en galop. Als er beperkingen zijn zoals een groen paard of geen rijbak, kan het anders, bijvoorbeeld aan de longe of op de weg. Wanneer je niet in het zadel kunt plaatsnemen, draag je zelf verantwoordelijkheid voor verschillen of onregelmatigheden die niet gevoeld zijn. Ik kan namelijk niet 100% zeker weten of een zadel goed past als er niet in drie gangen mee gereden is, dit wordt ook aangegeven tijdens het consult en op het formulier geschreven en gaat de klant mee akkoord bij tekenen.

Een passend antwoord tijdens een zadelpasconsult

Mocht het eigen zadel niet (meer) passen en kunnen er, naar mijn mening, geen aanpassingen (meer) gedaan worden? Dan kunnen we tot de conclusie komen dat er een nieuw zadel moet komen. Ik schrijf hiervoor een onafhankelijk zoekadvies uit voor tweedehands en kan doorverwijzen naar collega's die bepaalde merken nieuw verkopen. Ik verkoop zelf geen zadels.

Interesse? Neem contact op of maak een afspraak. Hier vind je de tarieven.

Weersomstandigheden en locatie

Tijdens het consult is het de bedoeling dat we rijden, of (als dat echt niet kan) longeren of aan de hand de beweging bekijken. Hiervoor is tenminste een longeercirkel nodig, maar het best bekijken we het in een rijbak. Dan kun je goed voelen wat het zadel doet. Bij paarden die nooit in een bak rijden, maar alleen buiten, kunnen we het proberen/rijden daar uitvoeren. Dit is belangrijk voor de houding en het gedrag, een paard loopt in de bak vaak anders dan buiten. Dit kan alleen als het veilig kan, dus niet op een doorgaande weg.

In de herfst en winter, zijn de weersomstandigheden vaak slecht. Laat het op tijd weten als jouw rijbaan onbegaanbaar is, door veel waterval of een bevroren bodem. Raadpleeg de voorspellingen minimaal 24 uur van te voren en zeg de afspraak, indien noodzakelijk, op tijd af. Het is voor mij geen probleem als er geen overdekte locatie of binnenbak is, als het regent of sneeuwt. Maar belangrijk is dat de bodem goed begaanbaar is en de situatie veilig en comfortabel voor het paard.

Afmelden graag uiterlijk 24 uur voor het afgesproken tijdstip. Doe je dit dichter op de afspraak, dan kan ik het gat niet meer opvullen en moet ik de basis consultprijs in rekening brengen. Een nieuwe, vervangende afspraak maken, kan niet eerder dan dat ik ruimte heb in de agenda. Mochten er onverwachte/onverhoopte gebeurtenissen optreden, zoals ziekte, meld dit dan z.s.m. In dit geval komen we samen tot een passende oplossing. Wordt een afspraak vergeten en is er niemand op de locatie, of wordt het afgezegd als ik al ter plaatse ben, dan rekening ik de basis consultkosten plus voorrijkosten.