Zadelpasconsult

Twijfel je of je huidige zadel nog wel goed past, door veranderingen in het paardenlichaam of jouw eigen lichaam? Krijgt het paard ineens ergens witte haren of reageert hij vervelend bij opzadelen, singelen of tijdens het rijden? Kraakt het zadel of gaat het continu scheef? Misschien heb je helemaal nog nooit door een zadelpasser naar het zadel op je paard laten kijken en ben je wel benieuwd hoe het eigenlijk past... Of misschien heb je een nieuw paard en wil je daar een nieuw zadel op gepast hebben. Het kan allemaal!

Wat doen we tijdens het consult en hoe kan je jezelf en je paard erop voorbereiden? Hieronder staat een korte opsomming van de werkwijze en wat er verwacht wordt. Daaronder staat een uitgebreidere omschrijving van wat je allemaal kan verwachten voor, tijdens en na een consult. Natuurlijk staat vragen vrij, dus zijn er onduidelijkheden, neem dan contact op.

 • Voorbereiding
  • Zorg dat je het paard op tijd gepakt hebt.
  • Zorg dat deze redelijk droog en schoon is.
  • Zorg voor een veilige, liefst rustige locatie om vast te zetten/vasthouden.
  • Doe rijkleding aan en zorg voor een cap want we gaan rijden (als dit kan).
 • Het pasconsult
  • Ik bekijk en bevoel het paard, maak een template en meet belangrijke punten op.
  • Ik controleer huidige zadels en pasvormen, of probeer een nieuw zadel.
  • Ik maak aanpassingen aan het huidige zadel, als dit kan, en pas opnieuw.
  • Ik geef advies over een te zoeken zadel, of meet een nieuw zadel aan.
  • Bij het afleveren van een nieuw zadel, gaan we weer passen en testrijden.
  • Bij aankoop van een nieuw zadel, zit ook een nacontrole na 2 tot 6 maanden.

Meten en proberen

Tijdens een zadelconsult bekijken en bespreken we samen het paard, de bouw en houding, de geschiedenis, de doelstellingen en manieren van training of andere ingezette behandelingen. Ik bevoel en bespreek het lichaam, laat je voorstappen en -draven en meet de belangrijke punten voor het passen van een zadel bij het paard op. Hiervan maak ik een template wat gebruikt wordt ter documentatie en eventuele aanschaf van een nieuw zadel. Jij krijgt hiervan een kopie. Heb je al een zadel? Dan controleer ik dit en pas ik het op het paard in stilstand. Mochten er eigenaardigheden of problemen zijn, bespreken we die en eventueel doe ik verder onderzoek door het zadel mee te nemen en open te maken. Past het tot nu toe, dan wil ik dat je er even een stukje mee rijdt (als dit kan). Zorg dus dat je een dekje, beugels, een singel en hoofdstel hebt. Aan de longe is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld bij jonge paarden of bij revalidatie.

Als er aanpassingen gedaan moeten worden zoals; een andere maat kopijzer er in zetten (mits deze verwisselbaar is), de singel- of beugelophanging wijzigen (als dit kan) of de wol bijvullen en uitbalanceren, dan kan dit op locatie. Voor reparaties aan de singelstoten, de boommaat wijzigen (als dit kan) of het volledig vervangen van de vulling, moet het zadel mee naar mijn werkplaats en dan maken we een nieuwe afspraak voor terugbrengen en opnieuw afpassen.

Wanneer het zadel goed ligt na deze eventuele aanpassingen, wil ik dat je er (opnieuw) mee rijdt. Ik controleer de ligging in beweging, indien mogelijk graag in stap, draf en galop. Als er beperkingen zijn zoals een groen paard of geen rijbak, kan het anders, bijvoorbeeld aan de longe of op de weg. Wanneer je niet in het zadel kunt plaatsnemen, draag je zelf verantwoordelijkheid voor verschillen of onregelmatigheden die niet gevoeld zijn. Ik kan namelijk niet 100% zeker weten of een zadel goed past als er niet in drie gangen mee gereden is, dit wordt ook aangegeven tijdens het consult en op het formulier en gaat de klant mee akkoord bij tekenen.

Een passend antwoord

Mocht het eigen zadel niet (meer) passen en kunnen er, naar mijn mening, geen aanpassingen (meer) gedaan worden? Dan kunnen we tot de conclusie komen dat er een nieuw zadel moet komen. Is er geen budget voor nieuw, of wil je even nadenken, schrijf ik een beknopt zoekadvies uit. Als ik denk, dat ik het passende zadel binnen mijn aanbod heb, stel ik dit voor.

Ik heb een bepaald assortiment dat we kunnen passen op het paard. Dit zijn demozadels met de meest voorkomende boommaat en inchmaat waarbij het gaat om de pasvorm en het ruitergevoel. Een gedeelte van mijn assortiment heeft een verwisselbaar kopijzer zodat we meteen de maat kunnen gebruiken die het paard nodig heeft. Je mag rijden in de zadels om te voelen hoe het paard loopt en natuurlijk of je er zelf lekker in zit. Mocht er op dit moment niets voor je bijzitten... Geen probleem, dan blijft het bij een consult. Ben je wel enthousiast en vinden we iets passends? Dan gaan we verder!

Als we tot een match komen, vul ik alle wensen in op het formulier en bestel ik het zadel bij de leverancier. Let op, dit kan soms snel gaan, maar het kan ook zomaar 8 tot 12 weken duren voor het binnen is. Zadels worden namelijk grotendeels met de hand gemaakt en dat duurt nou eenmaal wat langer (met name echt maatwerk). Als het zadel bij mij geleverd wordt, maken we een afspraak voor aflevering en afpassen. Hierbij pas ik het geleverde zadel op het paard en maak ik indien nodig en mogelijk aanpassingen aan de boommaat en balanceer ik de vulling. Vervolgens kunnen jij en je paard genieten van het nieuwe zadel. Na ongeveer 2 tot 6 maanden (afhankelijk van de intensiteit van het gebruik) neem jij zelf contact met mij op voor het maken van een afspraak voor de gratis nacontrole. Dan kom ik opnieuw langs om te kijken hoe het gaat en om de vulling te controleren, vaak zakt deze in het begin erg in, soms zelfs scheef. Het is dan ook erg belangrijk dat je deze nacontrole laat doen. Het eerste consult, het afpassen en de nacontrole zitten bij de prijs van een nieuw zadel in. Voorrijkosten worden bij een nieuw zadel vanaf €1000,- niet gerekend voor het consult, afleveren en de nacontrole binnen 6 maanden.

Interesse? Neem contact op of maak een afspraak. Hier vind je de tarieven.

Weersomstandigheden en locatie

Tijdens het consult is het de bedoeling dat we rijden, of (als dat echt niet kan) longeren of aan de hand de beweging bekijken. Hiervoor is tenminste een longeercirkel nodig, maar het best bekijken we het in een rijbak. Dan kun je goed voelen wat het zadel doet. Bij paarden die nooit in een bak rijden, maar alleen buiten, kunnen we het proberen/rijden daar uitvoeren. Dit is belangrijk voor de houding en het gedrag, een paard loopt in de bak vaak anders dan buiten. Dit kan alleen als het veilig kan, dus niet op een doorgaande weg.

In de herfst en winter, zijn de weersomstandigheden vaak slecht. Laat het op tijd weten als jouw rijbaan onbegaanbaar is, door veel waterval of een bevroren bodem. Raadpleeg de voorspellingen minimaal 24 uur van te voren en zeg de afspraak, indien noodzakelijk, op tijd af. Het is voor mij geen probleem als er geen overdekte locatie of binnenbak is, als het regent of sneeuwt. Maar belangrijk is dat de bodem goed begaanbaar is en de situatie veilig en comfortabel voor het paard.

Afmelden graag uiterlijk 24 uur voor het afgesproken tijdstip. Doe je dit dichter op de afspraak, dan kan ik het gat niet meer opvullen en moet ik de basis consultprijs in rekening brengen. Een nieuwe, vervangende afspraak maken, kan niet eerder dan dat ik ruimte heb in de agenda. Mochten er onverwachte/onverhoopte gebeurtenissen optreden, zoals ziekte, meld dit dan z.s.m. In dit geval komen we samen tot een passende oplossing. Wordt een afspraak vergeten en is er niemand op de locatie, of wordt het afgezegd als ik al ter plaatse ben, dan rekening ik de basis consultkosten plus voorrijkosten.