Zadel en pasvorm controleren

Twijfelt u of uw huidige zadel nog wel goed past, door veranderingen in het paardenlichaam of uw eigen lichaam? Krijgt het paard ineens ergens witte haren of reageert hij vervelend bij opzadelen, singelen of tijdens het rijden? Kraakt het zadel of gaat het continu scheef? Misschien heeft u helemaal nog nooit door een deskundige naar het zadel op uw paard laten kijken en bent u wel benieuwd... Of misschien heeft u een nieuw paard en wilt u daar een zadel op gepast hebben, of nieuw voor aangemeten. Het kan allemaal!

Ik kom graag langs voor een pasconsult

Tijdens een consult bekijken en bespreken we samen het paard, bouw en houding, de geschiedenis, de doelstellingen en manieren van training of andere ingezette behandelingen. Ik bevoel het lichaam en meet de belangrijke punten voor een zadel bij het paard op. Hiervan maak ik een template wat gebruikt wordt ter documentatie en eventuele aanschaf van een nieuw zadel. Heeft u al een zadel? Dan controleer ik dit en pas ik het op het paard. Mochten er eigenaardigheden of problemen zijn, bespreken we die en eventueel doe ik verder onderzoek door het zadel mee te nemen en open te maken.

Als er aanpassingen gedaan moeten worden zoals; een andere maat kopijzer er in zetten (mits deze verwisselbaar is), de singel- of beugelophanging wijzigen (als dit kan) of de wol bijvullen en uitbalanceren, dan kan dit op locatie. Voor reparaties aan de singelstoten of het volledig vervangen van de vulling, moet het zadel mee naar mijn werkplaats en dan maken we een nieuwe afspraak voor terugbrengen en afpassen.

Wanneer het zadel goed ligt, na eventuele aanpassingen, wil ik dat u er een stukje in rijdt. Ik controleer de ligging in beweging, indien mogelijk graag in stap, draf en galop. Als er beperkingen zijn zoals een groen paard of geen rijbak, kan het anders, bijvoorbeeld aan de longe of op de weg. Wanneer u niet in het zadel kunt plaatsnemen, draagt u zelf verantwoordelijkheid voor verschillen die niet gevoeld zijn.

Een passend antwoord

Mocht het eigen zadel niet passen en kunnen er naar mijn mening geen aanpassingen meer gedaan worden? Dan kunnen we tot de conclusie komen dat er een nieuw zadel moet komen. In dat geval heb ik een bepaald assortiment wat we kunnen passen op het paard. Dit zijn demozadels met de meest voorkomende boommaat en inchmaat waarbij het gaat om de pasvorm en ruitergevoel. Een gedeelte van mijn assortiment heeft een verwisselbaar kopijzer zodat we meteen de maat kunnen gebruiken die het paard nodig heeft. U mag rijden in de zadels om te voelen hoe het paard loopt en natuurlijk of u er zelf lekker in zit. Mocht er op dit moment niets voor u bijzitten... Geen probleem, dan blijft het bij een consult. Bent u wel enthousiast en vinden we iets passends? Dan gaan we verder!

Als we tot een match komen, vul ik alle wensen in op het formulier en bestel ik het zadel bij de leverancier. Let op, dit kan snel gaan, maar het kan ook zomaar 8 weken duren voor het binnen is. Zadels worden namelijk grotendeels met de hand gemaakt en dat duurt nou eenmaal wat langer (met name maatwerk). Als het zadel bij mij geleverd wordt, maken we een afspraak voor levering. Hierbij pas ik het geleverde zadel en maak ik indien mogelijk aanpassingen aan het kopijzer en balanceer indien nodig de vulling. Vervolgens kunnen u en uw paard genieten van het nieuwe zadel. Na ongeveer 2 tot 6 maanden (afhankelijk van de intensiteit van het gebruik) neemt u contact met mij opĀ  voor het maken van een afspraak voor de nacontrole. Dan kom ik opnieuw langs om te kijken hoe het gaat en om de vulling te controleren. Het eerste consult, het afpassen en de nacontrole zitten bij de prijs van een nieuw zadel in. Voorrijkosten op basis van kilometer komen hier nog bovenop.

Interesse? Neem contact met me op of maak een afspraak. Hier vindt u de tarieven.