Meteen naar de inhoud

Zadels voor ieder budget

Zadelservice Noord-Holland biedt nieuwe zadels aan in diverse prijssegmenten. Ik heb geen tweedehands zadels, daarvoor verwijs ik je graag door naar een collega, of ik schrijf een onafhankelijk zoekadvies tijdens een adviserend pasconsult.

Tijdens het maken van de afspraak wordt besproken waar de klant naar op zoek is. Tijdens het consult kan het altijd voorkomen dat ik het toch niet in mijn aanbod heb, ik geef dan een (zoek)advies. Als ik wel iets heb, worden die zadels gepast die bij het paard passen. Dit kunnen zadels binnen en buiten het budget zijn, dit is om aan te tonen wat goed op het paard past. Er kan gereden worden met een of meer zadels die passen, en waar de ruiter interesse in heeft. Als er iets bij zit wat bij ruiter, paard en budget past, kan er tot aankoop overgegaan worden.

Standaard zadel of (semi)maatwerk

Zadels binnen het laag en middensegment zijn vaak beschikbaar in een of twee kleuren met eventueel een accent. Daarbij is het noodzakelijk een boommaat en inchmaat te bespreken. Dit is bijvoorbeeld bij Tekna en LeTek zo. Soms zijn er opties als korte of lange zweetbladen en wrongen. Dit heet semi-maatwerk en is een "maatwerk zadel op een standaard boom", zoals Ikonic en MasSimo. De merken die ik aanbied, hebben bijna allemaal een verwisselbaar kopijzer zodat ze aanpasbaar blijven op het paard. Enkele hebben dit niet, daarbij moet duidelijk zijn dat als het paard eruit groeit, het zadel niet aanpasbaar is, of in ieder geval niet bij mij.

Een nieuw zadel voor iedereen:

Laag budget

Binnen het lage prijssegment valt het merk Tekna. Met twee lijnen is dit de perfecte keuze voor een ongecompliceerd, kwaliteitszadel. Het merk heeft dressuurzadels, veelzijdigheid en spring modellen.

LeTek is de hybride versie met deels kalfsleer en deels syntetisch materiaal. Tekna is voordeliger en volledig, onderhoudsvrij namaak leer. Alle modellen zijn in bruin of zwart met een aanpasbare boommaat van smal tot extra wijd. Er is een ponyzadel dressuurmodel in de fijne maat 15,5 inch, het Club springtype is vanaf 14 inch te bestellen. De rest van de dressuur modellen zijn verkrijgbaar van 16,5 tot 18,5 inch.

Het kopijzer is bij alle modellen verwisselbaar en de vulling is foam met wol. Het merk heeft een breed kussenkanaal en valt kort. Het is daarbij geschikt voor normale tot brede paarden, met een korte rug en een lage tot middel hoge schoft.

Midden segment

Wil je heerlijk zacht zitten op een prachtig personaliseerbaar zadel, maar heb je geen budget voor maatwerk? Ikonic biedt diverse zadels in het midden segment. Veel modellen zijn verkrijgbaar in zowel monoblad als met dubbel zweetblad.

De Hybrid Light reeks is een combinatie van kalfsleder bovenop en syntetisch materiaal onderop op een kunststof boom met een verwisselbaar kopijzer en foam met wollen vulling. De boommaat kan van xxs tot xxw en de inchmaten gaan van 16,5 inch tot 18 inch. Het kussenkanaal is fijn breed maar recht doorlopend, geschikt voor middel hoge schoften met niet teveel breedte. Deze demo kan je proberen tijdens een pasconsult.

De Evolution lijn is volledig luxe leder en biedt alles wat een maatwerkzadel heeft, maar dan voordeliger. Het verschil zit hem in de interne en externe vormgeving, er is één type boom (recht) en dus past het, of niet.

Speciaal voor de enduranceruiters op lange afstanden, of westernruiters die een lichter zadel willen. Podium zadels wegen tussen de 1,5 en 5 kilo en zijn gebouwd op een kunststof, holle zadelboom. Er is maar één vorm - recht - en de boommaat is onaanpasbaar. Gebaseerd op het principe van de marathonloper, is dit voor het sportpaard in vorm. De maten zijn er in 16 inch smal of wijd, 17 inch regular of 18 inch regular, ze vallen afwijkend en ik kan adviseren welke zou passen. De kussens vallen wat langer, maar dragen niet achter, zoals een western pasvorm. De zit is ongedwongen en kan in leer, wol of synthetisch geleverd worden. Alle kleurcombinaties zijn mogelijk en zelf te kiezen, zowel van het leer als de biothane singelstoten. Ook zijn er opties te bevestigen zoals zadeltassen of een westernknop en bieden ze diverse accessoires die bij besteld kunnen worden (alleen online te bekijken).

Hét zadel voor korte ruggen, brede paarden en pony's en urenlange buitenritten. Het MasSimo Trail zadel is daarnaast ook geschikt en goedgekeurd voor dressuur (wedstrijden) door de vorm van het zweetblad en wrong. De zit is heerlijk gewatteerd en de twist valt smaller dan verwacht. De boommaten gaan van smal tot extra-extra-extra-wijd en het brede kussenkanaal zorgt voor veel schoft vrijheid. Het zadel heeft erg korte kussens en is geschikt voor lage tot middel hoge schoften. De boommaat is minimaal aanpasbaar, 1x te verwijden (op eigen risico).