Meteen naar de inhoud

Past mijn zadel eigenlijk wel?

Rijd je al jaren met hetzelfde zadel? Of heb je een zadel via marktplaats gekocht en vraag je je af of het (wel of niet) past? Er zijn een aantal simpele stappen die je kunt volgen om te bepalen of een zadel zeker niet, of mogelijk wel, past. Zorg tijdens deze stappen dat je paard veilig staat en iemand eventueel het zadel vast kan houden zodat jij rond kunt lopen en goed kunt kijken.

  • Leg het zadel op de juiste plek, achter het schouderblad.
   Hangt de singel nu ook op de juiste plek?
  • Neem afstand, hoe is de balans?
   Voorover of achterover is niet goed, dan klopt de boommaat mogelijk niet!
  • Hoeveel vingers kunnen, rechtop, boven de schoft onder kopijzer/voorboom?
   Minder dan 4 kan te weinig zijn, 2 of minder is zeker afgekeurd.
  • Volg de boog van de laatste rib, omhoog richting de ruggenwervels.
   Een zadel dat langer is, dus buiten het oplegvlak valt, is te lang!
  • Hoe stabiel ligt het zadel op de rug?
   Rockt hij voor- en achterover? Glijdt en glibbert hij? Laat het dan controleren.

 

Natuurlijk zijn er veel meer aspecten aan het zadelpassen die moeten kloppen, zoals de vorm van de boom en de vulling. Maar deze vijf punten zijn voor iedereen gemakkelijk te controleren. Zo kun jij bepalen of een zadel zeker niet, misschien, of wel geschikt zou kunnen zijn. Om echt zeker te weten of een zadel goed past, of passend te maken is, dien je een erkend zadelpasser uit te nodigen voor een consult. Deze professional kan jou helpen en adviseren. Meer weten over een zadelpasconsult? Of maak meteen een afspraak om jouw zadel te laten controleren.

Tekenen van een slecht passend zadel

Soms zijn er paarden die al jaren met een slecht passend zadel rijden, zonder problemen in gedrag of fysiek. Soms loopt een paard na 1 minuut al dramatisch onder een bepaald zadel, en zie je direct dat er iets niet klopt. Hoe een paard ook reageert, ze verdienen allemaal een goed passend zadel. En jij als ruiter, of eigenaar, kan het verschil maken. De volgende kenmerken of tekenen, kunnen duiden op een slecht passend zadel. Bij ongewenst gedrag, is het belangrijk om naast het zadel (en hoofdstel), ook eventueel fysiek ongemak te laten onderzoeken, om zo uit te sluiten waar het gedrag vandaan komt.

  • Schuurplekken op de plek van de kussens of boomtakken (dus niet de rand van het dekje).
  • Drukplekken in de vorm van vocht zoals blaren of stuwing, door hitte of piekbelasting.
  • Witte haren op de plek van de boompunten of elders op de rug onder de kussens.
  • Korstvorming of open gaan van de huid onder het zadel, zonder verklaring.
  • Onregelmatige, sterk afwijkende droge plekken i.c.m. zweetplekken.
  • Bokken of vluchten, staken of steigeren, kan allemaal duiden op zadelongemak.

Is mijn zadel kapot?

Er zijn een aantal zaken, waaraan je een kapot zadel kunt herkennen. Dan bedoel ik niet het leder of de naden, want dat kan je zien. Ik bedoel een gebroken boom of andere interne beschadiging. Zie jij enorm veel rimpels in de zitting? Voelt het zadel flexibeler aan dan hoort? Heb je het idee dat de kussens scheef zijn? Voelt het, zodra je gaat zitten, of de boommaat wijder wordt en het zadel duikt? Kraakt het zadel (dus niet het leer/kunststof, wat vaak voorkomt, maar echt vanbinnen)? Laat het dan zeker door een erkend zadelpasser nakijken! Dit kan allemaal komen door een breuk of twist ergens in de boom of rails.