Maak er werk van!

Het moment dat je denkt... Ik wil hier iets mee... Dat was bij mij voor het eerst tijdens het trainen van endurancepaarden en als groom/crew op grote wedstrijden. Welk zadel kies je voor al die kilometers? Zit dit zadel wel goed? Kan ik er zelf wel op zitten? Wat gebeurt er met de rug van het paard? Deze vragen popten in mijn hoofd op en soms was er geen antwoord. Of soms wist ik dat iets niet goed zat, maar was er niets anders. Ik wilde meer weten, waarom zit iets wel of niet goed en wat bestaat er allemaal? Zo kwam ik via google bij het vak van zadelpasser terecht, werken met paarden én met je handen! Ik ben altijd creatief bezig en word daar erg blij van, alles leek samen te komen...

Uithoudingsvermogen

Ik rijd al sinds ik 7 jaar ben, een meisje op een Shetlandpony groeide uit tot een vrouw op een Arabisch Volbloed. Ik heb vroeger veel angst gekend en was echt niet altijd zeker op een paard. Het heeft veel verschillende maneges, dressuurlessen, bijrijdpaarden en confrontaties geduurd voordat ik de juiste mensen ontmoette die mij konden helpen. Via hen rolde ik in de Endurance en daar heb ik mijn hart verloren. Wat een geweldige sport! Ik ben zelf inmiddels internationaal ruiter en heb verschillende paarden uitgebracht en gekwalificeerd tot een hoger niveau. Momenteel heb ik mijn eigen Anglo Arabische merrie waarmee ik hopelijk heel ver ga komen. In de afgelopen jaren ben ik veelvuldig als hulp meegevraagd naar nationale en internationale wedstrijden. Dit doe ik graag en ik draai mijn hand niet om voor een weekje Frankrijk of Engeland om daar de ruiter en het paard naar de finish te helpen.

Het verschil maken

Deze ervaringen hebben mij veel kennis en kunde opgeleverd die ik tijdens mijn werk kan gebruiken. De angst voor rijden of soms zelfs voor paarden, kan ik inzetten bij angstige ruiters. Ik snap je en we nemen de tijd, of dit nu op de grond is, aan de hand, de longe of met rijden. In de afgelopen jaren ben ik met veel bijzondere dieren in aanraking gekomen; nerveuze paarden, dieren met een verleden, fysiek ingewikkelde paarden, hengsten, jonge paarden en alles daar omheen. Dit is fijn als ik bij een klant met een uitdagend paard kom, of dit nu fysiek of mentaal is. Ook hier geldt, we nemen de tijd en we kijken wel waar we komen, als het maar goed voelt voor paard en ruiter... Ik ben inmiddels wegwijs in bijna alle disciplines maar ik heb besloten de focus op de recreatieruiter, dressuur en endurance te houden. Dit wil zeggen dat mijn kennis daar het grootst is en mijn assortiment daar ook op gericht is.

Saddle Professional

Om 'interesse voor' om te toveren in 'werken als' was het vanzelfsprekend dat ik eerst een opleiding ging volgen. Het beroep zadelpasser is in Nederland niet beschermd, dat betekent dat iedereen zich zo kan noemen. Mijns inziens is een gedegen opleiding noodzakelijk om over alle kennis te beschikken en staat het voor geloofwaardigheid en verantwoordelijkheid. Daarom begon ik in 2019 aan de erkende opleiding tot zadelpasser aan de Saddle Professional Academy. Tijdens deze opleiding van een ruim jaar, op HBO niveau, kwamen alle aspecten van het zadelpassen aan de orde.

Het vak beslaat een drie-eenheid; het paard, de ruiter en het zadel. De opleiding leert de zadelpasser in wording alles over de anatomie en biomechanica van het paard. Maar ook over de invloed die een ruiter uitoefent en het corrigeren van afwijkingen. Dit doen ze in samenwerking met dierenartsen en fysiotherapeuten. Denk verder aan; het herkennen van zadelfouten dus een gedegen zadelcheck uitvoeren, beoordelen van de pasvorm in stilstand en beweging, reparaties uitvoeren zoals singelstoten vervangen, de wol compleet vernieuwen dus het zadel open en dichtmaken, en natuurlijk het zadel aanpassen aan de rug van het paard. Tijdens de studie leerden we van ervaren en vooraanstaand zadelpassers, zadelmakers en vertegenwoordigers. Tevens heb ik stage gelopen bij vijf verschillende zadelpassers en andere paardensport specialisten. In 2021 heb ik het eindexamen met succes afgerond en mijn diploma als Saddle Professional - Zadelpasser behaald.

Ontwikkeling en bijscholing

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het vak, volg ik bijscholing via de beroepsvereniging. Maar, ik wil ook graag verder leren en neem dan ook regelmatig deel aan webinars, workshops, cursussen en nieuwe opleidingen. Hiermee wil ik mijn kennis over het zadel en hoofdstel/bit, het gehele paard, de ruiter en de sport vergroten. Zo kan ik je in de toekomst nog gerichter adviseren en ondersteunen over niet alleen het harnachement maar ook rijtechnisch, de fysieke gesteldheid van je paard en o.a. voeding.

  • + Webinar - Centaur Biomechanics: Demands of basic and high-level dressage movements from a biomechanical perspective, influence of rider’s position on equine locomotion/back pressure.
  • + Online cursus - Massage voor je paard (Sandy Jansen - paardenosteopaat).
  • + Webinar - Fascia, fascinerend en belangrijk weefsel (Alexandra van der Hout & Rianne Dekker, Horse in Mind en QuiPurus paardenrevalidatie).
  • + Webinar - Rugproblemen bij het paard; therapie, biomechanica en revalidatie (Morgan Lashley, Sport Horse Health plan).
  • + Webinar - The influence of the rider on the horse's balance (Wendy Murdoch, Murdoch Method & Sure Foot).
  • + Webinar & reader - The Effortless Rider, enhance your riding (Wendy Murdoch, Murdoch Method & Sure Foot).
  • + Webinar - Descending pain pathways & Saddle lameness (Jochen Schleese, Saddlefit4Life & Dr. Michele Broadhurst, A Clinicians Guide to Myofascial Pain).
  • + Webinar - The Keys to Saddle Fit (Andy Foster, Lauriche Saddle Company).
  • + Webinar - MSFC: Evaluating Saddle Fit (Dr. Anne Bondi, Saddle Research Trust).
  • + Online masterclass - Paardenvoeding onder de Loep (Horse in Mind, Managementexpert Rianne Dekker & voedingsspecialist Jantine Steehouder).
  • + Webinar - Saddle Fitting for the Elite Equine Athlete (Mark Fisher, SMS Master Saddler/Saddle Fitter & Woolcroft Equine Services LTD).

 

Reparateursopleiding

In oktober 2021 ben ik gestart met de opleiding tot zadel- en tuigreparateur aan de Saddle Professional Academy. Vanaf dan kan je terecht bij Leeratelier Noord-Holland voor reparaties aan allerlei leerproducten en harnachement zoals halsters, hoofdstellen, zadels en tuig. Ik zal daarnaast ook zelf lederen producten gaan ontwikkelen en personaliseren. Binnenkort meer informatie op deze website!

 

Aangesloten bij de VZTD

Sinds 2020 ben ik erkend door en aangesloten bij de branchevereniging voor tuigspecialisten in Nederland: de Vereniging voor Zadel en Tuig Deskundigen. "De leden van de Vereniging van Zadel- en Tuigdeskundigen leveren kwaliteitsvolle diensten en adviezen op het gebied van zadels en tuig. Het welzijn van de paarden staat hierbij vanzelfsprekend voorop, maar het comfort en gemak van de ruiter wordt niet uit het oog verloren. Alle leden hebben een diploma van een erkende opleiding tot zadel- of tuigpasser/maker op zak of hebben middels toetsing hun kennis en kunde getoond. Daarnaast volgen ze jaarlijks verplichte bijscholingen. Wil je verzekerd zijn van goed passend, kwaliteitsvol en duurzaam harnachement? Dan ben je bij een lid van de VZTD aan het goede adres."