Meteen naar de inhoud

Maak er werk van!

Het moment dat je denkt... Ik wil hier iets mee... Dat was bij mij voor het eerst tijdens het trainen van endurancepaarden en als groom/crew op grote wedstrijden. Welk zadel kies je voor al die kilometers? Zit dit zadel wel goed? Kan ik er zelf wel op zitten? Wat gebeurt er met de rug van het paard? Deze vragen popten in mijn hoofd op en soms was er geen antwoord. Of soms wist ik dat iets niet goed zat, maar was er niets anders. Ik wilde meer weten, waarom zit iets wel of niet goed en wat bestaat er allemaal? Zo kwam ik via google bij het vak van zadelpasser terecht, werken met paarden én met je handen! Ik ben altijd creatief bezig en word daar erg blij van, alles leek samen te komen...

Van de ring naar de duinen

Ik rijd al sinds ik 7 jaar ben, een meisje op een Shetlandpony groeide uit tot een vrouw op een Arabisch Volbloed. Begonnen op de manege heb ik altijd dressuurmatig gereden en ook de F-proeven met bijkomende zenuwen doorlopen. Ik heb vroeger veel angst gekend en was echt niet altijd zeker op een paard. Het heeft daardoor veel verschillende maneges, dressuurlessen, bijrijdpaarden en lastige confrontaties gekost voordat ik de juiste mensen ontmoette die mij van mijn angst om te rijden af konden helpen. Via hen rolde ik in de Endurance en daar heb ik mijn hart verloren. Wat een geweldige sport!

Ik ben zelf inmiddels internationaal ruiter en heb verschillende paarden uitgebracht en gekwalificeerd tot een hoger niveau. Momenteel heb ik mijn eigen Anglo Arabische merrie waarmee ik hopelijk heel ver mag komen. In de afgelopen jaren ben ik veelvuldig als groom meegevraagd naar nationale en internationale wedstrijden. Dit doe ik graag en ik draai mijn hand niet om voor een weekje Frankrijk of Engeland om daar de ruiter en het paard naar de finish te helpen.

Het verschil maken als zadelpasser

Deze ervaringen hebben mij veel kennis en kunde opgeleverd die ik tijdens mijn werk kan gebruiken. De angst voor rijden of soms zelfs voor paarden, kan ik inzetten bij angstige ruiters. Dit doe ik met veel plezier en ik merk dat ik met kleine rijkundige tips of extra hulp met het paard positief kan bijdragen aan de situatie. Ik snap de ruiter en we nemen de tijd, of dit nu op de grond is, aan de hand, de longe of met rijden.

In de afgelopen jaren ben ik ook met veel bijzondere paarden in aanraking gekomen; nerveuze paarden, met een verleden, fysiek ingewikkeld, hengsten, jonge paarden en alles daar omheen. Dit is fijn als ik bij een klant met een uitdagend paard kom, of dit nu fysiek of mentaal is. Ook hier geldt, we nemen de tijd en we kijken wel waar we komen, als het maar goed voelt voor paard en ruiter...

Ik ben inmiddels wegwijs in bijna alle disciplines maar ik heb besloten de focus op de recreatieruiter, dressuur en endurance te houden. Dit wil zeggen dat mijn kennis daar het grootst is.

Saddle Professional

Om 'interesse voor' om te toveren in 'werken als' was het vanzelfsprekend dat ik eerst een opleiding ging volgen. Het beroep zadelpasser is in Nederland niet beschermd, dat betekent dat iedereen zich zo kan noemen. Mijns inziens is een gedegen opleiding noodzakelijk om over alle kennis te beschikken en staat het voor geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid. Daarom begon ik in 2019 aan de erkende opleiding tot zadelpasser aan de Saddle Professional Academy. Tijdens deze opleiding van een ruim jaar, op HBO niveau, kwamen alle aspecten van het zadelpassen aan de orde en in 2021 studeerde ik af en mag ik mij gediplomeerd zadelpasser noemen. Hierna volgde ik de opleiding tot reparateur waarmee ik ook alle voorkomende aanpassingen of reparaties aan harnachement en leerproducten kan uitvoeren.

Erkend zadelpasser

Ik ben aangesloten bij de branchevereniging voor tuigspecialisten in Nederland: de VZTD / Vereniging voor Zadel en Tuig Deskundigen. Naar de website.