Een zadel dat in orde is

Een passend zadel, kan jarenlang bijdragen aan comfort voor u en uw paard. Mits er goed onderhoud gepleegd wordt en tijdig reparaties worden gedaan aan kapotte of verouderde onderdelen. Daarnaast is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het materiaal van het zadel in goede conditie blijft. Leer heeft verzorging nodig om uitdroging, verkleuren en scheuren te voorkomen. Lees hieronder wat ik voor je kan doen aan kapotte singelstoten, het vervangen van de vulling of leerverzorging.

Verouderde singelstoten

Een scheurtje in een singelstoot is levensgevaarlijk, wat als het knapt onder de grote druk tijdens het rijden... Dat wil je voorkomen, zorg dus dat je elke keer met aansingelen eventjes kijkt naar de staat van de singelstoten. Als er een toe is aan vervanging, doe ik dat graag voor u. Ik vervang singelstoten altijd per paar om de drukverdeling aan beide kanten gelijk te houden. Dit betekent dus ook de recht tegenoverliggende stoot, zo blijft het zadel in balans. Bekijk hier de tarieven voor het vervangen van korte en lange singelstoten.

Vulling vervangen

Veel zadels zijn gevuld met schapenwol of synthetische wol. Beiden zijn onderhevig aan tijd, gebruik en zorg, de ene wat meer dan de ander. Afhankelijk van de kwaliteit van de wol en hoe vaak het zadel gebruikt wordt, is de vulling na 4 a 5 jaar aan vervanging toe. Dit komt door de werking van zweet, weersinvloeden en de druk tijdens het rijden. Een oude, vaak harde of bobbelige vulling, is slecht voor de rug van het paard. Als het goed is, is in de hiervoor genoemde periode een aantal keer een zadelpasser langs geweest. Deze heeft mogelijk iets aan de vulling gedaan, bijgevuld of verlegd, mogelijk (wat trouwens niet wenselijk is) met verschillende soorten vulling. De kussens zijn waarschijnlijk steeds voller geworden, verschillende vullingen gaan niet goed samen en bobbelen, of de echte schapenwol is gaan vilten... Paarden zijn ontzettend gevoelig en voelen deze oneffenheden meteen. Soms krijgen ze drukplekken, witte haren of problemen met rijden door bulten in de vulling.

Merk je dat jouw vulling enorm hard, bobbelig of juist vreemd plat is geworden? Of dat er een reactie bij het paard ontstaat? Dan is het aan te raden het zadel en de vulling te laten controleren. Indien nodig, kan ik de volledige vulling vervangen voor nieuwe, zachte 100% schapenwol. Neem hiervoor contact op. Let op: ik vervang geen foam of Cair vulling voor wol omdat dit verlijmd is of werkt d.m.v. luchttechniek. Bij het vervangen van de vulling hoort het afpassen op uw paard en een nacontrole na ongeveer 20 rij-uren waarbij ik controleer of alles nog recht is en eventueel nog iets bijvul. Voorrijkosten komen er bovenop. Bekijk hier de tarieven voor het vervangen van de vulling en andere mogelijkheden.

Leer schoonmaken en verzorgen

Voor een zo lang mogelijke levensduur is het belangrijk dat het leer op de juiste wijze onderhouden en verzorgd wordt. Als je dit onderhoud periodiek, goed uitvoert, gaat het leer jarenlang mee zonder uitdrogen en scheuren.

  • Het zadel dient regelmatig schoongemaakt te worden. Ik raad aan dit na het rijden te doen met een licht vochtige doek of speciale leerdoekjes, water droogt het leer uit dus zorg dat het niet echt nat wordt.
  • Voer minimaal een keer per maand een grote schoonmaak uit met zadelzeep (geen normale zeep) of een speciale reinigingsspray voor leren zadels. Breng dit aan met een licht vochtige doek (niet te nat) of spray het in (op de fles staat of dit direct kan of d.m.v. een doek/spons), laat even intrekken en wrijf het dan uit.
  • Leer is een natuurlijk product en kan niet goed tegen zweet en de zouten die daarin zitten, dat droogt het leer uit. Het is daarom belangrijk het materiaal goed te hydrateren als het eenmaal schoon is.
  • Let op: eerst goed laten opdrogen. De gladde delen verzorg je met ledervet of een gel, structuurleder kan met een balsem of speciale dressing behandeld worden die er voor zorgt dat het mat blijft.
  • De echt ruwe delen zoals de onderkant van singelstoten vet je mee, en smeer je af en toe in met lederolie. Wrijf de producten goed in met een zachte doek of spons. Laat dit een paar uur goed intrekken en wrijf het daarna uit met een schone doek.
  • Bruine en zwarte lederen zadels verliezen soms, door gebruik en invloed van de zon, hun kleur en glans. Hier bestaan speciale vetten voor die het pigment naar boven halen of zelfs verven.
  • Let op met licht kalfsleder en suède, dat heeft vaak een eigen methode/middel en gaat anders vlekken, test altijd je product op een klein stukje dat niet opvalt.

 

Heb je geen tijd of zin om jouw zadel of hoofdstel schoon te maken en verzorgen? Ik kan dit periodiek (of eenmalig) voor je doen. Bekijk voor de kosten de tarievenpagina. Hier valt onder; schoonmaken met een voedend product van boven tot onder, ook alle losse onderdelen en riempjes, eventuele stroeve ringetjes of gespen losmaken en ten slotte de juiste verzorgingsproducten gebruiken zodat het er weer even als nieuw uitziet en zo jaren meegaat.

Kunststof zadels onderhouden

Kunststof zadels kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden met bijvoorbeeld de Wintec spray voor synthetische zadels. Voor dagelijkse reiniging is een licht vochtige doek voldoende. Kunststof hoeft niet met een olie of vet behandeld te worden, alleen schoonmaken is voldoende. Heb je wel leren beugelriemen of singelstoten? Vergeet die dan niet in te vetten of oliën.

Zadelsteun beschadigd leer en vulling

Wil je de levensduur van de kussens verlengen, met name de vulling en het leer? Gebruik dan altijd een buis of balk als zadelsteun en nooit een (zadelvormige) oplegger. Deze laatste zorgt gegarandeerd voor deuken en groeven in de kussens en zelfs verplaatsing van de wol, waardoor de vulling eerder vervangen moet worden. Heb je een oplegger op stal en mag dit niet vervangen worden? Zorg dan voor bescherming met handdoeken en tape, of een dikke stapel dekjes onder je zadel. Zadels kunnen het beste op kamertemperatuur worden opgeborgen maar niet vlak voor een centrale verwarming om uitdroging tegen te gaan.

Rapide lederverzorging

Het merk waar ik mee werk is Rapide. De lijn is verzorgend, vol voedende ingrediënten zoals minerale oliën, bijenwas, lanoline, castorolie en kokosolie. Het geurt heerlijk en er is een product voor iedere soort leder, glad en ruw. De kwaliteitsproducten van Rapide bieden uw leder een optimale verzorging en dragen bij aan een lange levensduur! Rapide producten zijn verkrijgbaar bij Zadelservice Noord-Holland. Onder andere op voorraad: Leder Dressing voor alle soorten leer (€15,95), Leder Gel voor glad leer (€9,95) en Spray Soapie zadelzeep in flacon (€8,95) exclusief verzendkosten á €6,75.