Meteen naar de inhoud

Reparaties en onderhoud aan je zadel

Een passend zadel, kan jarenlang bijdragen aan comfort voor jou en je paard. Mits er goed onderhoud gepleegd wordt en tijdig reparaties worden gedaan aan kapotte of verouderde onderdelen. Daarnaast is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het materiaal van het zadel in goede conditie blijft. Leer heeft verzorging nodig om uitdroging, verkleuren en scheuren te voorkomen. Ik volgde de opleidingen tot Saddle Professional zadelpasser en reparateur. Lees hieronder wat ik voor je kan doen betreffende het onderhoud en reparaties aan jouw zadel. Zorg voor goed zadelonderhoud met de juiste leerverzorging (of besteed het uit) en rijd niet door met erge slijtage of beschadigingen.

Verouderde singelstoten

Een scheurtje in een singelstoot is levensgevaarlijk, wat als het knapt onder de grote druk tijdens het rijden... Dat wil je voorkomen, zorg dus dat je elke keer met aansingelen eventjes kijkt naar de staat van de singelstoten. Als er een toe is aan vervanging, doe ik dat graag voor je. Ik vervang singelstoten altijd per paar om de drukverdeling aan beide kanten gelijk te houden. Dit betekent dus ook de recht tegenoverliggende stoot, zo blijft het zadel in balans. Bekijk hier de tarieven voor het vervangen van korte en lange singelstoten.

Vulling vervangen

Het is belangrijk goed de vulling van je zadel in de gaten te houden. Check eens per maand of er vreemde bulten of deuken in zitten. En houd rekening met een volledig nieuwe wolvulling na een jaar of 4 á 5. Lees hier alles over de vulling en het vervangen er van.

Reparaties aan tuig en leerproducten

Ik heb de opleiding tot zadel en tuig reparateur gevolgd aan de Saddle Professional Academy. Dit betekent dat ik veelvoorkomende reparaties en verfraaiingen kan uitvoeren. Denk hierbij aan gescheurde delen van een halster of hoofdstel repareren of vervaardigen, losgeraakte stiksels vervangen, leren onderdelen inkorten of aanpassen, gespen aannaaien of vervangen (ook aan dekens) en reparaties aan het zadel zoals wrongen vaststikken of vervangen, de webbing van de singelstoten aanpassen, en zweetbladen repareren (indien mogelijk). Alle reparaties en kosten zijn op aanvraag. Voor bepaalde reparaties moeten speciaal leer of fournituren besteld worden, dit is in overleg.

Leer schoonmaken en verzorgen

Voor een zo lang mogelijke levensduur is het belangrijk dat het leer op de juiste wijze onderhouden en verzorgd wordt. Als je dit zadelonderhoud (of tuig) periodiek, goed uitvoert, gaat het leer jarenlang mee zonder uitdrogen en scheuren.

  • + Het zadel dient regelmatig schoongemaakt te worden. Ik raad aan dit na het rijden te doen met een licht vochtige doek of speciale leerdoekjes, water droogt het leer uit dus zorg dat het niet echt nat wordt.
  • + Voer minimaal een keer per maand een grote schoonmaak uit met zadelzeep (geen normale zeep) of een speciale reinigingsspray voor leren zadels. Breng dit aan met een licht vochtige doek (niet te nat) of spray het in (op de fles staat of dit direct kan of d.m.v. een doek/spons), laat even intrekken en wrijf het dan uit.
  • + Leer is een natuurlijk product en kan niet goed tegen zweet en de zouten die daarin zitten, dat droogt het leer uit. Het is daarom belangrijk het materiaal goed te hydrateren als het eenmaal schoon is.
  • + Let op: eerst goed laten opdrogen. De gladde delen verzorg je met ledervet of een gel, structuurleder kan met een balsem of speciale dressing behandeld worden die er voor zorgt dat het mat blijft.
  • + De echt ruwe delen zoals de onderkant van singelstoten vet je mee, en smeer je af en toe in met lederolie. Wrijf de producten goed in met een zachte doek of spons. Laat dit een paar uur goed intrekken en wrijf het daarna uit met een schone doek.
  • + Bruine en zwarte lederen zadels verliezen soms, door gebruik en invloed van de zon, hun kleur en glans. Hier bestaan speciale vetten voor die het pigment naar boven halen of zelfs verven.
  • + Let op met licht kalfsleder en suède, dat heeft vaak een eigen methode/middel en gaat anders vlekken, test altijd je product op een klein stukje dat niet opvalt.

Besteed het zadelonderhoud uit

Heb je geen tijd of zin om jouw zadel of hoofdstel schoon te maken en verzorgen? Ik kan dit periodiek (of eenmalig) voor je doen. Bekijk voor de kosten de tarievenpagina. Hier valt onder; schoonmaken met een voedend product van boven tot onder, ook alle losse onderdelen en riempjes, eventuele stroeve ringetjes of gespen losmaken en ten slotte de juiste verzorgingsproducten gebruiken zodat het er weer even als nieuw uitziet en zo jaren meegaat.

Kunststof zadels onderhouden

Kunststof zadels kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden met bijvoorbeeld de Wintec spray voor synthetische zadels. Voor dagelijkse reiniging is een licht vochtige doek voldoende. Kunststof hoeft niet met een olie of vet behandeld te worden, alleen schoonmaken is voldoende. Heb je wel leren beugelriemen of singelstoten? Vergeet die dan niet in te vetten of oliën.

Rapide lederverzorging

Het merk waar ik graag zadelonderhoud mee pleeg en tuigleer mee verzorg is Rapide. De lijn is voedend, vol fijne ingrediënten zoals minerale oliën, bijenwas, lanoline, castorolie en kokosolie. Het geurt heerlijk en er is een product voor iedere soort leder, glad en ruw. De kwaliteitsproducten van Rapide bieden uw leder een optimale verzorging en dragen bij aan een lange levensduur! Rapide producten zijn verkrijgbaar bij Zadelservice Noord-Holland. Onder andere op voorraad: Leder Dressing voor alle soorten leer (behalve suède), Leder Gel voor glad leer en Spray Soapie zadelzeep in flacon.