Meteen naar de inhoud

Is het tijd voor een nieuwe vulling?

Veel zadels zijn gevuld met schapenwol of synthetische wol. Beiden zijn onderhevig aan tijd, gebruik en zorg, de ene wat meer dan de ander. Afhankelijk van de kwaliteit van de wol en hoe vaak het zadel gebruikt wordt, is de vulling na 4 á 5 jaar aan vervanging toe. Dit komt door het intrekken van zweet, weersinvloeden zoals hitte en uitdroging of juist vocht en schimmel, maar ook door de druk tijdens het rijden. Een oude, vaak harde of bobbelige vulling, is slecht voor de rug van het paard. Als het goed is, is in de hiervoor genoemde periode een aantal keer een zadelpasser langs geweest. Deze heeft mogelijk iets aan de vulling gedaan, bijgevuld of verlegd, mogelijk (wat trouwens niet wenselijk is) met verschillende soorten vulling. De kussens zijn waarschijnlijk steeds voller geworden, verschillende vullingen gaan niet goed samen en bobbelen, of de echte schapenwol is gaan vilten... Paarden zijn ontzettend gevoelig, denk maar aan het effect van een vlieg op hun huid, en ze voelen deze oneffenheden meteen. Soms krijgen ze drukplekken, witte haren of problemen met rijden door alleen maar die verouderde (of verkeerde) vulling.

Merk je dat jouw vulling enorm hard, bobbelig of juist erg plat en dun is geworden? Of dat er een negatieve reactie bij het paard ontstaat? Dan is het aan te raden het zadel en de vulling te laten controleren tijdens een pasconsult, ook dit is zadelonderhoud. Indien nodig en mogelijk, kan ik de volledige vulling vervangen voor nieuwe, zachte 100% schapenwol. Neem hiervoor contact op. Let op: ik vervang geen foam of Cair vulling voor wol. Bij het vervangen van de vulling hoort het afpassen op uw paard en een nacontrole na ongeveer 20 rij-uren waarbij ik controleer of alles nog recht is en eventueel nog iets bijvul. Vooraf het zadel checken en even kort kijken of het überhaupt past (voordat we alles vervangen), zit in de prijs. Gaat er echter een volledig consult vooraf aan de beslissing, dan betaal je die los. Voorrijkosten voor ieder bezoek komen er bovenop. Bekijk hier de tarieven voor het vervangen van de vulling en andere mogelijkheden.

Zadelsteun beschadigt leer en vulling

Wil je de levensduur van de kussens verlengen, met name de vulling en het leer? Gebruik dan altijd een buis of balk als zadelsteun en nooit een (zadelvormige) oplegger. Deze laatste zorgt gegarandeerd voor deuken en groeven in de kussens en zelfs verplaatsing van de wol, waardoor de vulling eerder vervangen moet worden. Heb je een oplegger op stal en mag dit niet vervangen worden? Zorg dan voor bescherming met handdoeken en tape, of een dikke stapel dekjes onder je zadel. Zadels kunnen het beste op kamertemperatuur worden opgeborgen maar niet vlak voor een centrale verwarming om uitdroging tegen te gaan.